De Dommel 46
8253 PL Dronten
Tel: 0321 – 317001
Whatsapp: 06-16739117
Dinsdag t/m vrijdag 9 – 18 uur
Zaterdag 9 – 17 uur
Buiten openingstijden bent u ook van harte welkom. Maak gerust een afspraak.

E-bike of speedbike

Voor mensen die een e-bike niet snel genoeg vinden, is er de speedbike, ook wel speed pedelec genoemd.

Wat is het verschil?

Speedbikes kunnen een maximumsnelheid van 45 km per uur behalen. De speedbike wordt vooral gebruikt door en geadviseerd aan forenzen. Wij kunnen u informeren over de verschillen in rijgedrag. Belangrijk bij een speedbike is dat u met het gewicht en het vermogen van de fiets kunt omgaan.
Houd ook rekening met de accu, die regelmatig opgeladen moet worden (vaker dan bij een e-bike). Het grote vermogen zorgt voor een beperkte actieradius.

Niet iedereen kan zomaar een speedbike rijden. Voor e-bikes gelden dezelfde regels als voor reguliere fietsen. Voor de speed pedelecs gelden sinds 2017 de brommerregels. Hieronder de wetgeving van de speed pedelec op een rijtje.

 


Wetgeving speed pedelec

Als een bromfiets

Vanwege de snelheid wordt de speed pedelec als een bromfiets beschouwd, met alle bijbehorende regels over de plek op de weg.

Rijbewijs

Als u al een rijbewijs A of B heeft, dan mag u gewoon op een speedbike fietsen. Heeft u dat niet, dan moet u een bromfietsrijbewijs (AM) hebben. Hierdoor is een speedbike voor een scholier (onder de 16 jaar) niet mogelijk. Je moet namelijk 16 jaar zijn om je rijbewijs te halen. Een ‘gewone’ ebike kan wel!

Helm

Veiligheid voorop! Op een speed pedelec moet u een brommerhelm op of een fietshelm met het NTA 8776-keurmerk. Voor uw eigen veiligheid: voor een val met een tempo van 45 km per uur moet je goed beschermd zijn.

Kentekenplaat&WA-verzekering

Een gele bromfietskentekenplaat is verplicht.
Uw fiets kan net zo snel als een brommer.

Niet overal 45 km/uur

Binnen de bebouwde kom mag u maximaal 30 km/uur op een bromfietspad en buiten de bebouwde kom 40 km/uur. Zoek uit wat de regels zijn voor uw fietsroute.

Spiegels

Tenminste aan de linkerzijde moet een spiegel aan het stuur zitten.

Claxon

Een bel is onvoldoende. De speed pedelecs hebben daarom een elektronische claxon.

Remlicht en reflector

Naast een achterlicht moet de fiets voorzien zijn van een actief remlicht en een amberkleurige reflector aan de zijkant.