De Dommel 46
8253 PL Dronten
Tel: 0321 – 317001
Whatsapp: 06-16739117
Dinsdag t/m vrijdag 9 – 18 uur
Zaterdag 9 – 17 uur
Buiten openingstijden bent u ook van harte welkom. Maak gerust een afspraak.

Techniek van de e-bike

Bij de aanschaf van een e-bike komt veel kijken. Ongeacht de uitstraling of styling van de fiets zijn er grote keuzes te maken in techniek: welke middenmotor wil ik? En voor welke actieradius/wattage van de accu kies ik? En wil ik de accu onder de bagagedrager of geïntegreerd in het frame? Wat zijn de voor- en nadelen? Het is om gek van te worden. Met deze informatie proberen we u een beetje op weg te helpen. Maar let wel, er gaat niets boven het voelen en ervaren van de verschillen tussen de e-bikes tijdens een stevige proefrit.

Als eerste 3 informatieve filmpjes:

Hieronder leggen wij u de technische aspecten van de e-bike uit.

Voorwielmotor of middenmotor?

Voorwielmotor
Een voorwielmotor is bij uitstek geschikt voor kortere ritten met uw e-bike, bijvoorbeeld een boodschap of een rit naar school. Fietsen met een voorwielmotor hebben een gesloten kettingkast en de versnellingen zijn verwerkt in de achternaaf. Door het gesloten systeem is een fiets met voorwielmotor relatief onderhoudsvriendelijk. Een voorwielmotor trekt de fiets vooruit, dus ook door de bocht heen, door mul zand en over natte kinderkopjes. De motor is voorzien van een rotatiesensor, waardoor de aandrijving wat schokkerig en onnatuurlijk aanvoelt. Daardoor is de kans op een valpartij bij een voorwielmotor groter dan bij een middenmotor. Dat is de reden waarom Jan Brinkman kiest voor e-bikes met een middenmotor.

Middenmotor
Bij een e-bike met middenmotor is de motor verwerkt bij de trapas. Dit zorgt voor een lager zwaartepunt, waardoor de fiets extra stabiel is. De middenmotoren zijn over het algemeen krachtiger dan een motor die in het voorwiel verwerkt is. Daarmee is de fiets met middenmotor uitermate geschikt voor langere tochten door heuvelachtige landschappen.

Merken middenmotoren

Er zijn diverse merken motoren. Ieder merk heeft zijn eigen specifieke ondersteuning en rijcomfort en rijdt daardoor anders. Maar rijcomfort is niet voor iedereen hetzelfde. Voel en ervaar zelf welke kracht van de motor het beste bij uw wensen past. Hieronder volgt een kleine opsomming van de meest bekende en voorkomende merken waarmee wij werken.

Bosch
Bosch staat bekend om zijn middenmotoren. De aandrijving van deze motoren wordt bepaald door een kracht-, een rotatie- en een snelheidssensor. Hierdoor reageert de Bosch-middenmotor nauwkeurig op de geleverde trapinspanning. Deze motoren zijn voorzien van een Walk Assist. Dit zorgt ervoor dat u eenvoudig met de fiets aan de hand kunt lopen.

De 4 soorten motoren van Bosch
Het vermogen van de motor van een e-bike bepaalt de hoeveelheid ondersteuning tijdens het fietsen. De kracht van de motor wordt uitgedrukt in Newtonmeters (Nm). Daarbij geldt: Hoe hoger het aantal Nm, hoe meer ondersteuning de motor kan geven. Fietst u veel in de stad, dan kan een motor met lager vermogen voldoende zijn (denk aan 40Nm). Rijdt u vooral toertochten op vlakke wegen, dan kan een motor met iets meer vermogen (50Nm) u goed ondersteunen. Houd er rekening mee dat een krachtige motor meer energie vraagt van de accu. Hoe zwaarder de motor, hoe meer vermogen, hoe korter de actieradius. Fietst u veel bergop, dan kan een krachtige motor (denk aan minimaal 65 Nm) u daarbij goed ondersteunen. 85 Nm is de perfecte kracht voor op een MTB of een toerfiets in de bergen.
De middenmotoren van Bosch op een rij:

  • Active Line (40 Nm)
  • Active Line plus (50Nm)
  • Performance (65Nm)
  • Performance CX (85Nm)

En welke wattage van mijn accu kies ik?
De accu’s van Bosch variëren van 300 tot 625 Watt. Hoe groter de kracht (Nm) van de motor, hoe meer verbruik van de accu. En verder geldt: hoe groter de accu, hoe groter de actieradius. We leggen dit samenspel van kracht en wattage graag verder aan u uit in de winkel. In de meest ideale omstandigheden kunt u op 1 acculading bijna 200 kilometer fietsen met ondersteuning.

De 5 displays van Bosch
Bosch heeft 5 displays voor op het stuur. Hiermee regelt u uw elektrische ondersteuning. Zie het als een soort dashboard van uw auto.
De Purion- en de Intuviadisplay zijn de juiste keuze voor fietsers die een eenvoudig te bedienen display willen: u heeft snel een bijzonder overzichtelijke blik op de belangrijkste rijgegevens. De Intuvia geeft u ook een schakeladvies. Hiermee rijdt u altijd in de juiste versnelling en ontziet u de accu. Dit verhoogt uw actieradius.

Wie graag routes wil plannen en rijgegevens wil registreren en analyseren, kiest voor een Boschdisplay die u kan verbinden met uw smartphone. De Kioxdisplay is klein, robuust en biedt alle functies die een sportieve fietser nodig heeft. De COBI.Bikedisplay maakt in combinatie met je smartphone en de COBI.Bike App de e-bike onderdeel van het digitale leven.

Motor van Shimano E-steps
Fietsen met de Shimano E-steps motor zijn voorzien van een lichtgewicht, compacte en soepele aandrijving. De motor van deze e-bikes is opvallend stil. En wanneer u geen ondersteuning gebruikt, is de weerstand van de motor nagenoeg nihil. Er zijn verschillende modellen en varianten. E-bikes met het Shimano systeem bieden sportieve rijeigenschappen en een sportieve display. Deze e-bikes zijn ook voorzien van een Walk Assist.
Shimano heeft diverse motoren met hun eigen kracht:

  • E6000 (50Nm)
  • E6100 (60Nm)
  • E7000 (60Nm)
  • E8000 (70Nm)
  • DU-EP800 (85Nm)

Motor van Panasonic
Panasonic maakt onderscheid tussen de GX Ultimate en de GX Power (Plus) Motor. Deze motoren zijn gemonteerd in de Flyer e-bike.
Het zijn krachtige motoren van de nieuwste generatie die veel vermogen leveren voor steile beklimmingen of tegenwind in de polder. Windkracht 5, 6 of 7 is geen probleem. Het topmodel is de krachtige Panasonic GX Ultimate, die een kracht van 90 Nm heeft. Bij de instapmodellen is gekozen voor de uiterst stille Panasonic GX Power, die een kracht van 60 Nm heeft.
De motoren van Panasonic op een rij:

  • GX Power Motor (60Nm)
  • GX Power Plus Motor (75Nm)
  • GX Ultimate (90Nm)

De semi-geïntegreerde accu’s van Panasonic hebben een capaciteit van 630 Watt. Ook hier geldt: hoe meer wattage, hoe groter uw actieradius.

Aandrijving: riem of ketting?

Wilt u zo min mogelijk onderhoud, overweeg dan bij de aanschaf van een e-bike een type met riemaandrijving in plaats van de traditionele ketting. Een e-bike aangedreven door een Gates Carbon Riem is voorzien van een gesloten versnellingsnaaf. De riem is schoon, loopt licht en is stil, is supersterk en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Het voordeel is dat de riem ongevoelig is voor zand, modder, pekel of water. Bovendien heeft de riem geen smering nodig en gaat moeiteloos 10.000 km mee. De riem past alleen in speciaal ontworpen frames en kan dus niet achteraf nog gemonteerd worden. De aanschafprijs van een e-bike met een Gates Carbon Riem is doorgaans hoger, maar vanwege de voordelen worden steeds meer fietsen ermee uitgerust.