De Dommel 46
8253 PL Dronten
Tel: 0321 – 317001
Whatsapp: 06-16739117
Dinsdag t/m vrijdag 9 – 18 uur
Zaterdag 9 – 17 uur
Buiten openingstijden bent u ook van harte welkom. Maak gerust een afspraak.

Riem- of kettingaandrijving

gates-beltdrive-original-vs-centre-track-riemaandrijvingMijn eigen ervaring met een Gates riem

Houdt u wel van fietsen, maar niet van het onderhoud van bijvoorbeeld de ketting? Dan is een tandriemaandrijving iets voor u. Schoon, stil en hij gaat vier keer zo lang mee als een gewone ketting. De tandriem is alleen te gebruiken in combinatie met versnellingsnaven van onder meer Rohloff en Pinion. Dan bent u wel meteen verzekerd van jarenlang zorgeloos fietsplezier.

Wat een mooie uitvinding, een “ketting” zonder onderhoud. Een veel langere levensduur, geen bijgeluiden zoals bij een ketting, en geen gesmeer van olie! Wat mij betreft zijn dit echt voordelen die doorslaggevend kunnen zijn in de keuze van een reisfiets met riem.

Klik hier voor de demo/testfietsen die voorzien zijn van riemaandrijving

gates-tandriem-jan-brinkman

Algemeen

De riemaandrijving is veel besproken; veel meningen, veel ervaringen. Santos werkt met de Gates riem en die is er inmiddels in twee versies. Naast de Gates Original riem (ook wel CDC genoemd) is er sinds begin 2012 ook de Gates CenterTrack riem (ook wel CDX genoemd).

Beide riemen heeft Santos uitgebreid getest, voordat zij er mee gingen werken. Het is bewezen, de Original riem gaat heel lang mee.

Bij het testen van de CenterTrack riem kwamen Santos echter tot hele andere conclusies. De testen wezen uit dat de CenterTrack riem 2 tot 4 keer korter mee gaat dan de Original riem. We testen de CenterTrack nog steeds, inmiddels al meer dan 100.000km. In weer en wind, op reisfietsen, forenzenfietsen en mountainbikes, zomer en winter. We komen steeds tot dezelfde conclusie: met de Original riem rij je veel meer kilometers dan met de CenterTrack riem.

Wij houden van duurzaam. Veel fietsen en met weinig onderhoud.

Nieuws van Santos

Gates, de fabrikant van de aandrijfriem die o.a. gebruikt wordt door Santos, kondigt aan te stoppen met de productie van de CDC versie van de riem. 

Hoe zit het?

De CDC riem is de originele riem waarmee Gates enorm succesvol is geworden. Niet in de laatste plaats doordat Santos de riem in combinatie met Rohloff versnellingsnaaf zag als ultieme no-nonsense en duurzame “oplossing”. Door het succes van de riem wilden veel andere merken ook een riem fiets maken. Dit ging niet altijd goed doordat het fietsframe enorm stijf moet zijn om de riem goed in z’n baan te houden. En zo ontwikkelde Gates een CDX variant op de riem. Een riem met een “geleide” uitsparing in het midden van de riem om hem op z’n plek te houden als het frame wat minder stijf was. Een mooie oplossing maar met een keerzijde. Er zit bij de CDX minder “vlees” op de riem waardoor hij sneller slijt dan de CDC versie.

Aangezien Santos gaat voor maximale duurzaamheid heeft ze een regeling getroffen met Gates.

  • Als enige merk blijft Santos de CDC riem standaard monteren op nieuwe fietsen t/m 2018
  • Slijtage delen worden gegarandeerd geleverd t/m 2021
  • Bij elke nieuw te bestellen Santos kun je desgewenst voor dezelfde prijs ook kiezen voor CDX

En Santos zou Santos niet zijn als ze niet nu al zou werken aan een “derde” alternatief om ook vanaf 2019 de meest duurzame aandrijving te kunnen leveren.

Daarom zijn wij blij met de Original riem.